Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
5 dl tejföl
20 dkg ráma / “ esetleg 10 dkg ráma + 10 dkg zsír “
4+1 db tojás
10 dkg cukor
1,5 kk só
8 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg darált mák
50 dkg cukor
4 dl víz
3 csom. vaníliás cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
15 dkg mazsola
ízlés szerint fahéj
Elkészítés: (A gyorsabb elkészülés érdekében, először a tölteléket készítsük el.)
A cukorból és a vízből szirupot készítünk, hozzáadjuk a mákot, mazsolát, citromhéjat, vaníliás cukrot és ízlés szerint a fahéjat. Jól elkeverjük és megvárjuk míg kihűl.
A lisztet, tejfölt, rámát, a 4 tojást a cukorral, sóval a bele morzsolt élesztővel összegyúrjuk. Könnyen megdolgozható, nyújtható tésztává készítjük el . Elosztjuk 6 egyenlő cipócskára .
Kinyújtjuk a cipókat kb. ½ cm vastagra, megtöltjük a töltelékkel, két szélét ráhajtjuk majd a hosszabbik oldalánál fogva szépen elkezdjük feltekerni .
Tepsibe helyezzük, tetejét a felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk és 180 fokon előmelegített sütőben 30 -35 perc alatt készre sütjük .
Kihűlés után szeleteljük .
Jó étvágyat ! 🙂